Už rok a pol pomáha Odkazprestarostu.sk riešiť problémy v meste

02.03.2014 Spišská Nová Ves

Portál Odkazprestarostu.sk funguje v Spišskej Novej Vsi od novembra 2012. Odvtedy sa v meste podarilo vyriešiť viac ako päťdesiat problémov, na ktoré prostredníctvom portálu upozornili obyvatelia. Nahlásené problémy sa najčastejšie týkali kvality ciest a chodníkov, dopravného značenia a verejného poriadku.

Portál bol po prvýkrát spustený v Bratislave vo februári 2010, odkedy sa postupne stal dobre fungujúcou súčasťou komunikácie samosprávy s obyvateľmi aj v ďalších mestách a obciach, zlepšil ich činnosť a do dnešného dňa prispel k vyriešeniu už takmer 2800 problémov, ktoré trápili ich obyvateľov. Obyvatelia môžu problém nahlásiť rýchlo a jednoducho – buď priamo na webovej stránke www.odkazprestarostu.sk alebo prostredníctvom mobilných aplikácií, ktoré sú v súčasnosti dostupné pre operačné systémy iOS, Android aj Windows.

„V Spišskej Novej Vsi funguje portál ako účinný nástroj na mapovanie aj riešenie problémov v meste,“ hodnotí spoluprácu Jakub Kmeť, manažér projektu Odkazprestarostu.sk. „Mestskí úradníci na mnohé z podnetov reagovali rýchlo a ochotne. Pokiaľ išlo o problémy, ktorých riešenie nebolo finančne náročné, ako napríklad osadenie smetných košov, oprava mestského inventáru, mesto vykonalo nápravu v krátkom čase. Pozitívne hodnotíme tiež komunikáciu s obyvateľmi. Aj keď mesto nebolo schopné zabezpečiť vyriešenie problému, na ktorý obyvatelia prostredníctvom portálu poukázali, takmer vždy vysvetlilo prečo,“ dodáva Kmeť.

Okrem riešenia aktuálnych problémov obyvateľov, portál pomáha zorientovať sa v kompetenciách samosprávy. Obyvatelia môžu sledovať pod každým podnetom komunikáciu medzi samosprávou a obyvateľmi, ale aj medzi samosprávami a ďalšími subjektmi, ktorí do riešenia problémov vstupujú. Takto sa prehľadne a bez námahy môžu oboznámiť s fungovaním samosprávy.

„Uvedomujeme si dôležitosť komunikácie s občanmi, i keď to v mnohým prípadoch znamená prácu navyše. Podnety, návrhy i otázky mali možnosť občania elektronicky predkladať už od roku 2007, kedy sme spustili novú web stránku mesta. Pre nás je portál odkaz pre starostu prínosom hlavne pri upozornení na drobné nedostatky, ktoré je možné takmer okamžite odstrániť. Inak je to v prípade požiadaviek, ktoré si vyžadujú vyšší objem finančných prostriedkov. Mesto každoročne v rámci svojho rozpočtu stanovuje priority, ktoré budú v danom kalendárnom roku financované. Nevyhnutnými pri ich stanovení sú i mestské výbory, ktorým v súčasnosti predkladáme aj podnety z portálu odkaz pre starostu. Tie následne posúdia ich dôležitosť, prípadne ich zaradenie medzi prioritné požiadavky“, uviedol PhDr. Ján Volný, PhD., primátor mesta.

Okrem zlepšenia a zefektívnenia komunikácie medzi samosprávou a obyvateľmi sa Odkazprestarostu.sk venuje aj vzdelávaniu. V súčasnosti prebieha na ôsmich slovenských školách, vrátane Gymnázia na Školskej v Spišskej Novej Vsi, projekt „Samospráva sa neriadi sama“. Jeho cieľom je lepšie zorientovať mladých ľudí v kompetenciách samosprávy, sprostredkovať im pozitívnu skúsenosť so samosprávou a povzbudiť ich k väčšej angažovanosti v jej živote.

V Spišskej Novej Vsi 28. 2. 2014

Slavomír Valigurský,
koordinátor portálu Odkazprestarostu.sk v Spišskej Novej Vsi,
 

Vyberte región